Què és l’Ebola?

Com han canviat les coses en només uns mesos, de passar a ser una malaltia estranya i exòtica per a nosaltres, a convertir-se en una amenaça. Però, que és l‘Ebola ?, i és realment tan terrible?.

L’Ebola és una malaltia que pertany a les denominades febres hemorràgiques víriques que pot ser causada per un dels 5 virus Ébola descoberts fins al dia d’avui. Les febres hemorràgiques es caracteritzen per tenir uns símptomes d’allò més «simpàtics»: la febre i una extrema facilitat pel sagnat. L’última epidèmia de l’Àfrica Occidental que va començar el desembre del 2013, està causada per la varietat Zaire d’Ébola. És la varietat més mortal de les 5 conegudes. Agafa el nom d’un afluent del riu Mongala, afluent del riu Congo.

Imatge del virus de l’Ebola obtinguda per microscopia electrònica.

L’home no és la víctima (hoste) habitual del virus Ébola. Això vol dir que habitualment no ens parasita. Això sol implicar que quan ho fa, ho faci de manera tan letal. A un virus no l´interessa matar la seva víctima: a un virus l´interessa que la víctima l’ajudi a replicar-se, i l’ajudi a infectar nous hostes, com fan els virus de l’home (com el refredat comú o la la grip). L’hoste habitual de l’Ébola és desconegut, encara que se suposa que són uns ratpenats que s’alimenten de fruita (frugívors) que habiten a l’Àfrica central i subsahariana

Els virus es consideren quasiéssers vius, ja que un ésser viu neix, creix, es reprodueix i mor (com l’anunci de Cucal Aerosol) i utilitza per a això un intercanvi d’energia. El que ve a dir que necessita menjar per a realitzar totes aquestes funcions. Els virus no mengen per fer’ho. Els virus utilitzen tota la maquinària cel · lular de la víctima per poder complir aquestes funcions i replicar-se. El material genètic de l’Ebola conté la informació necessària per a la construcció del seu embolcall (càpside) i poc més. A més, estrictament, tampoc es desenvolupen. Això no els evita que el virus evolucionin, per mutació o per recombinació.

A causa de la seva elevada mortalitat en humans, l’OMS (Organització Mundial de la Salut) recomana l’ús de laboratoris de Bioseguretat nivell 4 (P4 en l’argot) per al maneig d’aquests virus (i aquí entren els pacients infectats amb l’Ebola). Només dir que a Espanya no hi ha cap recinte amb aquest nivell de seguretat: al més que arribem és a P3, que és evidentment un nivell per sota del recomanat. Aquí, al meu entendre, es troba gran part de responsabilitat del govern en portar a malalts d’Ebola. Espanya no està preparada tècnicament per aquesta malaltia. No estic parlant de la qualificació professional, que d’això no dubto: parlo d’instal • lacions. Cert és també que cap de les regions actualment afectades per l’actual epidèmia a l’Àfrica Occidental posseeix cap centre amb les característiques adequades per poder manejar amb seguretat l’Ebola (per veure un llistat dels actuals laboratoris P4 clica aquí).

(fonts obtingudes CDCCenter for Disease Control-, Wikipedia)
National Geographic Oferta

Acerca de Antoni Torres Collado

Siempre me gustó la ciencia, era fan de "Erase Una Vez: la Vida" y de "el Mundo de Beakman". Mi primer libro de cabecera fué "Cosas y Casos" y "Las Aventuras del Coronel Mc Mister". Así que escogí el lado oscuro. Me gradué en Biología, especialidad de microbiología en la Universitat Autònoma de Barcelona en el 2000, y empecé el doctorado en Inmunología y Biología Celular en el Hospital Universitari de Sant Pau i la Santa Creu de Barcelona. Lo terminé a finales del 2007 en el Hospital de la Vall d'Hebron de Barcelona con una tesis sobre proteasas y cáncer, para empezar una estancia postdoctoral en Los Angeles (California) en los campos de angiogénesis, cáncer, desarrollo e inmunoterapia. Actualmente resido de nuevo en Barcelona.
Esta entrada fue publicada en Sin categoría y etiquetada , , . Guarda el enlace permanente.

¿Se te ha comido la lengua un minino?

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s